Erasmus+

Jag har varit med om något fantastiskt…

För två år sedan blev min mentorskollega, Helene, rektor. Förutom att hon då försvann från vår skola, så blev vi av med den lärare som sökt om ett Erasmus+projekt.
Den lärare som skulle vara hennes högra hand, blev plötsligt huvudkoordinator för projektet, och jag fick en chans att vara med.

För 2,5 år sedan fick jag under en vecka chansen att ”skugga” lärare på en skola på Sicilien i Italien. Jag fick lite blodad tand av det, så jag anmälde mitt intresse för projektet till vår förre rektor.

Projektet kallas ”FuturEYEzing”, och går ut på att fundera över framtiden vad gäller hälsa, jobb, klimat, FNs globalla mål mm. Arbetsspråket har av naturliga skäl varit engelska.

För min del har det inneburit fyra studentutbyten, en vecka i vardera land. Det första skedde hemma i Dalby i januari-februari 2018, där våra elever var värdar för sex elever från vardera av de andra tre länderna, totalt 18 stycken
Det innebär att vi har haft sex elever som besökte Bydgoszcz i Polen i mars 2018. Sex andra var i Vic en timmes resa från Barcelona i höstas, och det sista i Stara Zagora i Bulgarien nu i slutet av mars.

Varje studentutbyte har varit bättre än det föregående, dels på grund av att eleverna har lärt sig sättet vi arbetat på, dels på grund av att eleverna har lärt känna varandra under tiden. Under det sista utbytet kända alla elever från de tre besökande länderna sina värdar i Bulgarien.

Det var till och med så, att de katalanska studenterna kontaktade de svenska när vi övernattade i Sofia på väg till Stara Zagora, och ville träffas trots att de aldrig hade träffats förut.
Dessa resor med våra fantastiska Dalbyelever har varit fantastiska, och jag kan inte vara mer stolt över våra elever.

Jag har dessutom varit med på lärarmöten i Sofia i maj 2018, där vi planerade fortsättningen, och ska vara med på ett avslutningsmöte i Bydgoszcz i vår.

Förutom de otroliga eleverna, har jag fått möjligheten att träffa fantastiska och trevliga lärare från de tre deltagande länderna.

Det kommer bli tomt nästa år, nu när projektet är slut. Projektet ska slutredovisas senast den första september i höst.
Vi har inte heller ansökt om ett nytt. Omorganisation i kommunen och ny timplan gör att vi väntar. Kanske blir det ett nytt projekt i framtiden, då förmodligen på ”frivillig” basis utanför skoltid för eleverna, men under förutsättning att vi lärare får det i tjänsten.

Men det får vi se nästa år…