Nationaldagsnedstämdhet

Jag är hemskt ledsen, men jag firar inte nationaldagen, men är väldigt glad att det är en helgdag numera.

1983 blev ”Svenska flaggans dag” upphöjd till Nationaldag. En dag som ofta gick de flesta förbi, skulle plötsligt firas. Elever och skolpersonal kommenderades ut på skolgården, och det skulle sjungas och firas på olika sätt.
Därför är jag väldigt glad att nationaldagen sedan 1996 är en helgdag, så jag slipper.

I de flesta länder runt om i världen firas nationaldagen för att de blivit fria eller liknande. Inte Sverige, vi har aldrig behövt och fira en sådan dag. Istället är det två händelser i vår historia som hände den dagen som gett upphov till vår nationaldag, valet av Gustav Wasa 1523 och 1809 års regeringsform.

I det förstnämnda fallet kan man naturligtvis undra varför Skånelandskapen skulle vilja fira det??

Alltnog, vi firar, eller något…

Någon föreslog att vi istället borde ha midsommarafton som nationaldag. Finns det något svenskare än det. För Sverige är fantastiskt.
Över 200 år med fred, en fantastisk natur, med en stark demokrati och mycket annat… Fantastiskt!
Jag gläds när det går bra för våra lag i VM och OS t ex i ishockey, och med våra svenska idrottare när de lyckas i olika tävlingar de ställer upp i.

Men nationaldagar bygger på nationalism, och nationalism har aldrig för något gott med sig. Nationalismen orsakade första och andra världskriget, och många andra konflikter runt om i världen. Den har lett till folkmord och etnisk rensning. Den har lett till att man i länder inom EU numera försöker likrikta länder. Bara vara etniska ungrare, tjecker, svenskar, norrmän. Olika mycket i olika länder, och ju mer vi försöker likrikta desto mer kommer förståelse för andra att minska.

Jag har ingen aning om vad som kommer att hända i Sverige, men om likriktningen som vissa partier vill ha kommer att hända, så uppstår åtminstone en fördel. Kent Ekeroth och Katarina Janouch kommer inte vara välkomna. De är ju invandrare i första eller andra generationen.
Man kan ju också undra varför det är de personerna som är mest rabiata när det gäller folk som flyr hit från fattigdom och krig, men det är ju en annan sak.

Så… Leve Sverige, men inte nationalismen!